MBT/Állattani szakosztály/MBT Állattani Szakosztály bemutatása/
MBT Állattani Szakosztály bemutatása

A Magyar Biológiai Társaság Állattani Szakosztályának célja (a magyar nyelven művelt hazai zoológia egyik jelentős fórumaként) lehetőséget biztosítani a magyar zoológusoknak arra, hogy megismerhessék egymás kutatási területeit, bemutathassák friss eredményeiket, illetve megemlékezzenek a magyar zoológiai jeles személyiségeiről, eseményeiről. Az alapítók terveihez hűen havi rendszerességgel szervezünk előadóüléseket az egyetemi szorgalmi időszakban. A zoológiai kutatások minél szélesebb választékát igyekszünk felmutatni (pl. ökológiai, taxonómiai, etológiai és konzervációs megközelítések), lehetőség szerint minél több állatcsoportot felölelve (egysejtűektől az ízeltlábúakon át az emlősökig).

Az Állattani Szakosztály 1891-ben alakult, akkor még a Királyi Magyar Természettudományi Társulat keretében. Első elnöke Frivaldszky János, alelnöke Entz Géza, jegyzője pedig Lendl Adolf volt. Az első hivatalos előadóülésre 1982. január 14-én került sor, olyan előadókkal, mint Frivaldszky János, Entz Géza és Bíró Lajos. Az előadóüléseket még a második világháború közepette is megtartották, csak rövid ideig szüneteltek (1944. októberétől 1945. augusztusáig). A jubileumi, 1000. előadóülés helyszíne 2012. április 11-én, a Magyar Természettudományi Múzeum volt. Az időközben eltelt 122 évben a magyar zoológia gyakorlatilag minden nagy és meghatározó alakja segítette a szakosztály életét vezetőségi tagként és/vagy előadóként. Csak néhányat kiemelve a legnagyobb nevek közül: például Dudich Endre, Soós Lajos, Balogh János.

Az Állattani Szakosztály több, mint 100 éves története során különösen szoros kapcsolatot épített ki a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, a Magyar Természettudományi Múzeummal és az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel. A szakmai támogatáson, részvételen túl ezek az intézmények biztosították felváltva az előadások helyszínét. Jelenleg az előadóülések az ELTE TTK Pázmány Péter sétányi épületeiben látogathatóak, nem csak tagok számára.

A magyar nyelvű tudományos ismeretterjesztést szolgálja az előadások mellett az Állattani Közlemények című folyóirat, mely az első magyar nyelvű zoológiai folyóiratként 1902-ben indult. Azóta az évente megjelenő 1-2 szám mai napig a legjelentősebb magyar nyelvű tudományos, általános zoológiai szaklap.
 

Elindult az Állattani Szakosztály facebook oldala!